Jdi na obsah Jdi na menu
 


..tak jak je to vlastně s tou láskou? - článek

 

 
    Bez lásky není život, nic by nemělo cenu. Je všudypřítomná, a záleží jen na Tobě..
Ale zkusme se na toto téma kouknout nezvykle trošku pragmaticky.
Zaměřme  se na tu partnerskou, ostatně je to stěžejní téma pro většinu z nás..
Zajímavé moudro na začátek – Lepší je mít hlad než sníst cokoliv, lepší je být sám než být s kýmkoliv.
 
1, Rozlišujme zamilovanost a lásku. Zamilovanost je chemická reakce v mozku trvající do 2-3let, pak to končí, sundávají se růžové brýle..nastává tvrdá realita a vše se vrací do „normálu“. Takže zamilovanost je vlastně nestálý stav mysli, ale přesto po ní téměř všichni toužíme.
Tato chemická manipulace je zde zřejmě kvůli reprodukci našeho druhu.
Ale s láskou to má pramálo společného.
2, Pak je tady naše libido – pohlavní pud, v psychoanalýze pojem pro sexuální charakter duševních impulzů.
Hormony, hormony, libidóó. Každý to máme nastavené jinak. Ale opět - o lásku tady v podstatě nejde ani omylem. To je potřeba si uvědomit a přiznat.Vztahy mající základy pouze na sexu, byť je úžasný, nejlepší… nemají nic společného s pravou, hlubokou partnerskou láskou, se splynutím duší, s harmonickým vztahem.
3, Egóóó – no tak to je na celou knihu.
Naše ego nás má chránit a pomáhat nám přežít, ale pokud nás přeroste, z věrného přítele a pomocníka se stane náš úhlavní nepřítel, tyran, strůjce našeho neštěstí, nespokojenosti, nemocí, depresí, nespavostí…
V partnerském soužití hrají naše ega významnou roli. Většinou setrváme s člověkem stejné či podobné úrovně a dáváme si to .. co? Doplň si sama, sám. A jak dlouho? Krátce nebo celý život, záleží na našich rozhodnutích, jak dlouho chceme žít ve vztahu postaveném na základech ega. Opět je to individuální. A naše hodnocení bodu 3 ?   3a,  Vzájemné hlazení, hýčkání a jiné nafukování našich eg vede ke zdánlivě stálé spokojenosti a k mylnému  názoru, že toto je ta pravá láska.  3b, Naopak trápení až udusání našich eg nás může dovést třeba k uklidňujícím medikamentům či posléze na psychiatrii. Ani 3a  a ani 3b  nemá s láskou nic společného.
4, Vyčůranost,vědomý či nevědomý kalkul, prostě obchod, dohoda, smlouva – zde stačí snad jedna věta. Pokud a dokud se dodržují „smluvní body“, může to stabilně fungovat ke spokojenosti obou „smluvních stran“. Lásku bych zde ale nehledal, i když člověk nikdy neví, kde vyroste.
Asi bychom mohli pokračovat za 5.  opičí láska, za 6. … a hledat co všechno není ta pravá partnerská  láska. Ale co vlastně je láska? A umíme ji nejen brát , ale i dávat?  Jediná láska, která ti zůstane je ta, kterou dáváš !
Stojíš o lásku nebo tě více zajímají body 1 až 6… ?
A když máme vědomý či nevědomý pocit nedostatku lásky, někde v hlouby duše nám „něco“ chybí ke spokojenosti, ke štěstí -  hledáme častokrát  jinde než v sobě a  volíme většinou zase tu nejjednodušší cestičku – např. alkoholový únik, čokoládové dýchánky, nebo si  koupím  pejsánka nebo nějaké jiné milé zvířátko – ne vždy, ale často tyto i mnohé jiné příklady slouží jako náhražka, ani o tom nevíme, nepřiznáme..nic na sobě nezměníme k lepšímu, nepracujeme na svých povahách, jen hromadíme další a další náhražky… a    nikam to nevede.
 A co takhle další slovo do pranice – když už jsme u té partnerské lásky, neméně důležité bude - vhodný výběr partnera, partnerky..většinou „dostáváme“ takového jakého si zasloužíme.. proč? Hledejme v sobě. Stejně jako při zaujímání ásany..
A další moudrost skoro na závěr – člověk má vždy dvě možnosti, a vše se dá vždy obhajovat ze dvou stran.
V lásce se skrývá vědomé žití, slušnost, pomoc, starostlivost,péče, vřelost, respekt, pokora, pochopení, úsměv, jiskra v oku, stálá spokojenost, pozitivní vibrace…
A co s tím vším má společného jóga? Jóga by nám měla otevírat oči, všechny 3 . Jóga nás učí žít vědomě!
 Zásadní je  „jógové desatero“ – nenásilí, pravdomluvnost, nekradení, nevášnivost, neulpívání, čistota, spokojenost, sebekázeň, sebepoznání, respektování vyšších životních principů. Pokud se podle tohoto budeme snažit myslet, chovat a žít, začneme měnit naši karmu, rozsvítíme kolem nás naši auru, vytvoříme v nás láskyplné vibrace a příjde smysluplný spokojený, radostný život. Body 1-6 nás přestanou ovládat, manipulovat s námi, ubližovat, snižuje se jejich důležitost. Pak do našich životů vstoupí a zabydlí se v nich ta PRAVÁ LÁSKA.
                                                                                                                Mirek  Petr