Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jóga - Praha 2011

V průběhu června jsem absolvoval intenzivní cvičení jógy pod 2 indickými jóginy v Praze.

Přes týden 1krát denně cca 1,5 - 2hodiny, přes víkend 2krát denně po cca 3 - 3,5hodinách - to už bylo moc i na mě joga-2072.jpgjoga-2075.jpgjoga-2065.jpgjoga-2067.jpgjoga-2061.jpgjoga-2063.jpgjoga-2085.jpgjoga-2097.jpgjoga-2099.jpgjoga-2102.jpg. Tělo i hlava toho měli chvílemi opravdu dost. Napadla mě metafora vojenského výcvikového tábora. Ale bez práce nejsou koláče, že ?!

dsc06208.jpg

 

První jógin žije v "hlavním městě jógy na světě " Rishikeshi a jmenuje se Kamal Singh. Věnuje se józe od svých 14ti let, čili asi 16let. Učil se po celé Indii u různých učitelů. Jeho lekce jsou fantastické tím, že do nich vkládá opravdu všechnu svoji energii, je vynikající v odborném a bezpečném uvádění žáka do jednotlivých pozic, díky tomu adept rychleji pronikne do tajů jógových pozic! Jeden kurz byl přímo pro učitele jógy, aby se přiučili tomuto umění. Úžasné,přínosné, děkuji moc Kamal! Kamala vřele doporučuji všem praktikujícím alespoň pár let Ashtangajógu. Pro začátečníky nee, nedají to ani náhodou! Kamal učí doma v Indii a po sez'oně jezdí učit do Japonska, Číny, no a letos poprvé přijel do Evropy včetně naší země.

Další lektor byl věhlasný Vinay Kumar , mistr záklonů, sedminásobný jógový šampion Indie žijící a učící Prána Vashya Yogu v jihoindickém Mysore. Jde také o dynamickou jógu podobnou Ashtanze. 

Vinay praktikuje od 7let, čili přes 21let.. - máme co dohánět  - a stejně nikdy nedoženeme.

V jeho lekcích se zaměřuje na dech, jeho pravidelnost a hloubku. Cítím, že za ten týden pod ním jsem prohloubil. Jeho vedení v lekcích je jiné než u Kamala. Spíše jen tak do cvičícího ťukne prstem na místo, kde se má zaměřit. Oba dva jsou ale borci. Máme se co učit a co předávat.  Vinay byl v Evropě a ČR letos podruhé. Aby se jógující posunul, zlepšil, musí být svému učiteli nablízku nějakej ten týden, denně s ním cvičit, sledovat jeho zvyky..učit se.. a proto spousta praktikujících jezdí za tímto do Indie. Je velký krok vpřed pro spoustu lidí mít tu možnost mít to doma a nemuset cestovat přes půlku světa..ještě jednou díky organizátorům těchto akcí, učitelům.. a zbytek je na nás - na naši denní praxi, i na našich každodenních rozhodnutích co se svým životem, jak s ním naložíme, jak si ho utvoříme..