Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Srovnávání se...  článek                                                                          

Slovo srovnávání může mít vícero významů. Jelikož jóga je takové pohrávání si se svým tělem a duchem, pojďme si trošku pohrát i s tímto slovíčkem ve spojení s jógou.

Asi zásadní je sdělení, že jóga nepatří mezi soutěživé sporty. Proto bychom neměli cítit žádný tlak na naší osobu při cvičení jógových ásan. Neměli bychom si tento tlak na sebe vytvářet tím, že nám to cvičení tak nejde jako "tam tomu naproti".. Cvičíme kvůli sobě a vězte, že hlavně pravidelností cvičení se postupně zlepšují všichni cvičící. Takže - nezatěžujme svoji mysl srovnáváním a raději nastavme pravidelnost a četnost dopřávání si jógy.

Dále -  doporučuji srovnávat se správně a pohodlně v každé z jógových pozic. Zaujímejme každou ásanu postupně, dle pravidel a poté, co jsme se v ní krásně srovnali, užívejme si jí jako daru pro naše tělo. Nenásilně /ahimsá / - s respektem ke svému tělu. Čili jdeme tam, kam nás naše tělo pustí a ne tam, kde to pustí naší kamarádku. Tím předejdeme zranění. Až si to zasloužíme, naše tělo nás pustí dál!

Srovnávání sebeuspokojující -

Brzdí náš rozvoj. Příklad - člověk s mírnou nadváhou při posuzování své váhy  pronese : no ale podívejte se na Máńu, jak ta je tlustá, proti ní jsem jako laň ! A nechá si svých 10kg přebytečné zátěže na sobě. Až jednoho dne otylá Máńa odejde, najdeme si další srovnávací "obéť " , abychom se  / své ego / uspokojili. Mezitím necháváme dál zatučňovat naše orgány, devastujeme své tělo..

Srovnávání alibistické -

opatrnická snaha uniknout před odpovědností.. Na to pozor, to nás zavádí na špatnou cestu. Někteří jedinci už jsou v tom tak "dobří", že mistrně dokáží ohlupovat nejen okolí, ale i sebe..! Porušujeme tím pravdomluvnost  / satja / , dovolím si připomenout, že lhaní sobě i druhým lidem je pro naši karmu nevýhodné. Příklady ze života - dnes nemohu jít na jógu - jsem velmi unavená, přepracovaná, vystresovaná či nemám hlídání dětí a Máňa vlastně taky nejde. A pravda ? Právě únavy a stresu nás jóga spolehlivě zbaví. Jde jen o to přiznat si a potlačit svoji lenost a pohodlnost. Zvednout zadek, nemyslet a jít. Jinak člověk ochudí pouze sám sebe.

Srovnávání motivační -

 do určité míry zdravé, ale jakmile přesáhneme tu správnou hranici, špatně pro nás. To, co nás může v začátku táhnout vpřed jako motor, nám posléze zaručeně vezme či nedodá pocit spokojenosti / santóša /. Důvod je prostý - každý jsme jedineční. Co potěší a naplní jednoho, neplatí o druhém. Můžeme se tak klidně honit půlku života za barákem, autem, vzděláním, kariérou, počtem dětí...jako má náš srovnávací motivační vzor, až nakonec celí unavení příjdeme na to, že jsme vlastně nešťastní, že to jsme vlastně nechtěli.  Přišli jsme o část našeho života a nechali jsme zakrnět naši osobnost, pohřbili  naši jedinečnost..

Byla by škoda, kdyby nás v našem rozvoji brzdilo srovnávání. A co nás vlastně nutí srovnávat? Nejspíš jde o zajeté programy v našem biopočítači - mozku. Je potřeba je změnit.

Pro zajímavost - třetina Čechů požívá prášky na nervy, na spaní a  antidepresiva..! Asi je tady něco špatně, asi tady děláme něco špatně...

A závěr?  - zvyšujme především svoji kvalitu, kvalitu svého života, svého žití a opatrně s tím věčným srovnáváním. Vyberme si bedlivě svůj vzor, svého učitele či chcete-li svého guru, neboť nás dovede tam, kde je on...

Mirek Petr